27 Ağustos 2011 Cumartesi

Led Zeppelin


Led Zeppelin, müziğin öncü dörtlüsü, Ekim 1968′de İngiliz gitarist Jimmy Page (d. James Patrick Page, 9 Ocak 1944, Heston, Middlesex, İngiltere) tarafından, önceki grubu Yardbirds’ü dağılmasından sonra kuruldu. John Paul Jones (d. John Baldwin, 3 Haziran 1946, Sidcup, Kent, İngiltere; bas, klavye), tanınmış besteci ve müzisyen, çekirdek kardrodaki Chris Dreja’nın yerini aldı. Birlikteliğe Terry Reid’i de vokalist olarak katmak istiyorlardı, ama o alçakgönüllü bir tavırla Robert Plant’i (d. 20 Ağustos 1948, West Bromwich, West Midlands, İngiltere) tavsiye etti. O zamanlar Hobbstweedle’da olan Plant de sonradan, davula John Bonham‘ı çağırdı (d. 31 Mayıs 1948, Birmingham, İngiltere, ö. 25 Eylül 1980) asıl çağırılan B.J. Wilson’ın Procol Harum ile kalacağını söylemesinden sonra. “New Yardbirds” ismiyle bir süre idare ettikten sonra, Led Zeppelin ismini aldılar. Beklentileri ve becerilerini tartışırken acımasızca gelen “muhtemelen kurşun bir zeplin gibi dibi boylayacaksınız” sözü üzerine seçilmişti bu isim…
Atlantic Records ile masaya oturmanın verdiği heyecanla bir anda hiç beklenmedik bir atağa geçtiler. Amerikayı turladılar. İlk çalışmaları Led Zeppelin, “Good Times, Bad Times”, “Communication Breakdown”, “Dazed And Confused”, “How Many More Times?” ve “You Shook Me” gibi sıradışı çalışmaları da içeriyordu. Page’in dehası Plant’in davetkar sesiyle birleşiyordu.Led Zeppelin II fazla gecikmeden çıktı. Topluluk Amerika’da şimdiden en çok konuşulanlar arasındaydı. Bu son albümleri de yerlerini pekiştirdi. Tanıtım parçası “Whole Lotta Love”, -Willie Dixon ‘in “You Need Love” parçasının biraz değiştirilmişiydi- bir klasik oluvermişti. “Livin’ Lovin’ Maid” ve “Moby Dick”, Bonham’ın da katkılarıyla grubun ilk başlardaki repertuvarının büyük kozlarındandı. Ayrıca “Thank You” ile “What Is And What Should Never Be” Led Zeppelin III‘te daha çok karşımıza çıkacak olan bir tarzın habercisiydi. “That’s The Way”, “Tangerine”, “The Immigrant Song”, “Gallow’s Pole” Led Zeppelin’i düyanın önde gelen müzisyenleri arasına katmaya yetti, bununla da kalmadı.
Konserlerde Plant’in seksi pozları Adonisvari tavırları, Page’in efendi, uslu hareketleriyle tam bir zıtlık oluşturuyordu. Gitaristin ve solistin uyumu da bununla birleşince -belirtmek gerek ki sahneyi çok iyi paylaşıyorlardı- izleyenlere ayrı bir keyif veriyordu. Led Zeppelin IV, diğer isimleriyle “Dört Simge”, “Runes Albümü” ya da “ZOSO” (albümün adı kelimelerden oluşmuyordu, dört simge vardı, bu yüzden bu kadar çok ismi var), “Stairway To Heaven” parçasını içeriyordu… O şarkı ki hala ödüller kazanmaya devam ediyor. Led Zeppelin’in gerçekten tanındığı albüm olarak nitelendirilebilir. “Stairway To Heaven”, albümdeki diğer şarkıları geri plana itmişti, evet, ama “When The Levee Breaks”, “Black Dog”, “Rock ‘N’ Roll”, “The Battle Of Evermore” (sonuncusu Sandy Denny’nin katkılarıyla) geç de olsa ilgi toplamayı başardı.
ZOSO (bu isim en çok yakıştırılan olsa gerek) Mart ’96 itibariyle onaltı milyon adet satmıştı. Nedense bu albümü beğenenler, “Houses Of The Holy”gelince sustular. Eleştirmenler yine iyi notlar veriyorlardı ama tatmin olmamış gibiydiler. 1974′de tatil yapmayı tercih eden grup, 1975′de kendi plak şirketleri Swan Song’dan altıncı albümleri “Physical Graffiti”yi çıkardılar. Albüm double olarak çıkmış ve çıktığı gibi İngiltere ve Amerika’da bir numaraya yerleşti. Amerika turnesi bütün rekorları altüst etti. Ordan gelen parayla 1976′da “The Song Remains The Same” isimli bir konser filmi de yapıldı.
Böylece Led Zeppelin “Custard Pie” ve “Sick Again”de görülen sert müzik ile “Kashmir”deki deneysellik arasında kendi istediği gibi gelip gidebiliyordu, yaratma özgürlüğü kazandı. “Trampled Underfoot” ve “In My Time Of Dying”e gösterilen ilgi çok büyüktü. Blues müziğinde ilerleme anlamına geliyordu bu çalışmalar. Bunu sahne çalışmaları izledi, dünya turuna da çıkılacaktı ama Plant bir araba kazasında bir çok yerinden yaralanınca 1975 Ağustos’unda tur iptal edildi. Robert Plant’in bir yıllık dinlenme dönemi, 1976′da çıkan“Presence” ile sonlandı. Albüm, İngiltere ve Amerika listelerinde bir numaraya çıksa da eleştirmenlerin yorumları diğer albümlerdeki kadar heyecanlı değildi. İngiltere satışları sonucunda hayal kırıklığına uğramışlardı. On dakikalık “Achilles Last Stand” kayda değer bir çalışmaydı, diğer parçalar ise pek tanınmadı ve başarıyı yakalayamadı. Grup 1977 baharında tur için tekrar Amerika’ya döndü, ancak konserler başladıktan birkaç ay sonra tekrar yarıda kaldı Robert Plant’a da acı haber bu sıralarda geldi. Altı yaşındaki oğlu Karac, kaptığı bir virüs nedeniyle ölmüştü. Grubun dağılacağı yönündeki dedikodular arasında kalan konserler iptal edildi. Bir yıldan fazla bir süre hiç bir şey yapmadılar, ta ki 1978′in sonlarına doğru Abba’nın Stockholm’daki Polar stüdyosuna gidinceye dek. Öncekiler gibi değildi ama “In Through The Out Door” John Paul Jones’un önemli rol oynadığı güçlü bir koleksiyon oldu. İngiltere’nin Knebworth Festival’indeki iki konser topluluğun punk müziğe biraz daha yaklaşacağı bir Avrupa turnesinin ilk adımları oldular.
Bu turne de bir Amerika turnesi için yarıda kesilmişti ki 1980 Eylül’ünde hayranlarını şok edecek bir gelişme olmuştu, Bonham ölü bulunmuştu. Ölüm nedeni aşırı alkol idi. Bu inanılmaz haber topluluğun tarihindeki en önemli olaylardandı elbette. Topluluk dağıldı. 4 Aralık’ta Swan Song, yayınlanmamış şarkılardan seçerek oluşturduğu “Coda” isimli albümü 1982′de yayınladı. Aynı yıl Robert Plant ve John Paul Jones solo çalışmalarına başladı ve Robert Plant’in “Pictures at Heaven” albümü çıktı. 1985′de “Live Aid” konseri için bir araya geldiler, ancak Led Zeppelin tekrar birleşecek dedikoduları gerçek çıkmadı. Robert Page, 1990′da bütün albümleri dijital olarak elden geçirip “Led Zeppelin” adlı bir box set çıkarttı ve bu set hala en çok satan box set rekorunu elinde tutuyor. Jones daha sonraları “Mission” ile çalışarak başarılı bir yapımcı oldu, Plant ise solo geçmişinin üzerinde bir de “Pictures At Eleven” kayıtlarını ekledi. Page “Death Wish 2″yi çekti, Plant ile kısa bir süre için tekrar bir araya geldi. Honeydrippers çalışmasıyla 1984′te Paul Rogers ile yine kısa süreli “Firm” için çalıştı. Daha sonra Atlantic’in düzenlediği “25. Yıl Konseri”nde babasının bıraktığı davula oturacak oğul Jason Bonham ile “Jimmy Page Band”i kurdu.                                                               
                                                                                                                                                                 
   
Topluluğun “Remasters” ile gözler önine serilen yenilenmiş, eskisinden tamamen farklı ilgi alanlarına rağmen birarada kalmak için sarfedilen çaba büyüktü. Bir türlü “buraya kadarmış, herkes kendi yoluna” diyemiyorlardı. Yine de bu kolay olmayacaktı. 1994′de Page ve Plant, MTV Unplugged konseri için bir araya geldiler ve bu kayıt “No Quarter” adıyla yayınlandı. Yokluğuyla dikkat çeken John Paul Jones unutulmuş gibiydi… Bu birleşme 1998′de çıkan “Walking into Clarksdale” albümü ile devam etti, ancak albümün beklenenin çok altında satması, Page – Plant ortaklığının tekrar sonunu getirdi.
Led Zeppelin hakkındaki son havadislere gelirsek… “No Quarter”, Ocak sonunda 1 milyon barajını aşarak platin plak aldı, böylece Led Zeppelin’in tüm Amerika satışları 106 milyonu geçmiş oldu. Ocak ayında Led Zeppelin, Mart sonunda da Robert Plant “yaşam boyu başarı” Grammy ödülü aldılar. John Paul Jones, Haziran’da çıkacak yeni Foo Fighters albümünde bas çalacak, Robert Plant ise yeni Garbage albümüne konuk oldu. Kendi solo albümü “Mighty Rearranger” ise mayısta çıkacak.
Led Zeppelin haklı olarak rock tarhini en çok, en derinden etkileyen topluluklar arasında sayılıyor. Yaptıkları kayıtlar bir çok başarılı müzisyenin yol göstericisi oldu, olmaya da devam edecek gibi gözüküyor: “Şarkı İlk Günkü Gibi”…
                           







































Diskografi2000 Latter Days
1999 Early Days
1998 Star Profile
1997 BBC Sessions
1993 The Complete Studio Recordings
1992 Led Zeppelin Remasters
1990 Led Zeppelin
1982 Coda
1979 In Through The Out Door
1976 Presence, The Song Remains The Same
1975 Physical Graffiti
1973 Houses Of The Holy
1971 Led Zeppelin IV
1970 Immigrant Song, Led Zeppelin III
1969 Led Zeppelin II, Led Zeppelin

kaynak 
http://www.kakofoni.org/category/muzik-uzerine/page/5/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder